perjantai 7. syyskuuta 2012

Vapaus ja vastuu

Verkostotyöskentelyä Museo 2015 -hankkeen parissa. Kuva: Satu Savia
 Satu Savia pohtii etätyön mahdollisuuksia museoiden kehittämistyössä.

Pekka Ruohotie ja Juhani Honka ovat kirjassaan Ammatillinen huippuosaaminen (2003) määritelleet asiantuntijuuden koostuvan teoreettisesta, käytännöllisestä ja kokemuksellisesta tiedosta sekä itsesäätelytiedoista ja -taidoista. OECD:n DeSeCo-tutkimuksen mukaan avainosaamiseen kuuluu kyky käyttää apunaan erilaisia IT-välineitä ja sosiokulttuurisia tekniikoita.

Etätyössä on pitkälti kyse edellä mainituista: itsesäätelytaidoista ja it-välineistä, mutta vielä enemmän luottamuksesta. Museo 2015 –hanke perustuu museokentän keskinäiseen luottamukseen ja yhteistyöhän. Hankkeen työ- ja kommenttiryhmissä on jo lähes 150 museoiden kanssa ammattinsa puolesta tekemisissä olevaa. Lisäksi hanketta seuraa postituslistan, uutiskirjeen ja Museoliiton Museoposti-listan välityksellä tuhansia aiheesta kiinnostuneita. Toivottavasti lisää seuraajia tulee myös hankkeen Twitterille.

Museo 2015 –työryhmien lähikokoukset ovat hyvin tärkeitä. Suurin osa hankkeen tuotoksista on kuitenkin tehty ja tehdään eDuunilla tai sähköpostilla. Hankkeen asiantuntijat tekevät siis töitä etänä. Myös etätyössä on kyse luottamuksesta.

Kaikessa asiantuntijatyön tekemisessä on kyse luottamuksesta. Harva museojohtaja kyttää tulevatko työt tehtyä ja museoalan työtekijät ovat monesti kutsumusammatissa. Etätyön tekemiseen liittyy kuitenkin jännitteitä. Työntekijän pitää luottaa itsekuriinsa: ei pidä laiskotella muttei innostua tekemään töitä ympäri vuorokauden. Työkavereiden ja johdon puolestaan on luotettava siihen, että tulosta syntyy. Johdon on oltava tarkkana, ettei epäilys työntekijän lusmuilusta vie selkävoittoa omassa päässä tai työyhteisössä. Jos epäluottamus on syynä etätyön eväämiseen, kannattaa pikaisesti selvittää luottamuspulan pohjimmaiset syyt.

70 prosenttia viestinnästä on muuta kuin sanoja. Organisaatiotutkija, strategia- ja tuloskonsultti Ari Heiskasen mukaan etätyötä on kritisoitu siitä, että etätyöskentelyssä työkavereilta ja johdolta jää paljon ei-sanallista viestintää huomaamatta. Istuma-asennot, naurunpyrskäykset ja huokaukset kertoivat todella paljon tunnelmista esimerkiksi Museo 2015 –hankkeen kokonaisarkkitehtuurityöryhmän kokouksessa elokuun puolivälissä. Kaikilla on varmaan kokemuksia siitä, että sähköpostissa tai Facebookissa asioita tulkitaan helposti väärin. Hymiöiden käyttökin unohtuu joskus kiireessä ja viesti menee pieleen.

Museoiden asiantuntijatöitä pitäisi pystyä tekemään etänä. Valtionhallinnossa etätyön mahdollistamista ohjeistaa Valtiovarainministeriö. Koska työaikalainsäädäntö ei tarjoa vielä reunaehtoja etätyölle, ratkaisuna toimii vaikkapa yt-lain vaatima henkilöstösuunnitelma, johon etätyön reunaehdot voidaan kirjata.

Tulkaa mukaan Museo 2015 –hankkeeseen vaikka etänä ja viettäkää luottamuksen täyteistä toista kansallista etätyöpäivää perjantaina 21.9.2012.

Projektipäällikkö Satu Savia, Museo 2015 -hanke

2 kommenttia:

  1. Työtehtävien suoritushan näkyy siinä, hoituvatko ja etenevätkö hommat. Jos johdon päässä pyörii jatkuva epäilys työntekijän lusmuilusta ja muutenkin on vallalla hyvin perinteinen kyttäyskulttuuri, paikka tuskin on kypsä etätyölle...

    Sitäpaitsi, eikö Museo 2015 projektille juuri haettu työntekijää ja hakuilmoituksessa mainittiin, että etätyötä ei voi tehdä? Miten muutenkaan voi puhua luottamuksesta, jos kentälle ei saada tietoa hankkeen asioiden valmistelusta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa, luottamus on tärkeää sekä etä- että lähityöskentelyssä. Luonnollisesti Museo 2015 –hankkeessa tehdään myös etätöitä, mutta tiimityöskentelymme takia vain yksittäisiä päiviä kerrallaan. Työpaikkailmoituksessa tarkoitettiin, että työtä ei voi tehdä kokonaan esimerkiksi toiselta puolelta Suomea, kuten esimerkiksi IT-alalla usein on tapana.

      Museo 2015 –hanke tiedottaa valmisteluista ja etenemisestä verkkosivuilla:
      http://www.nba.fi/fi/museoalan_kehittaminen/museo_2015

      Hankkeen keskustelu- ja tiedotustilaisuudet ovat parhaillaan käynnissä. Seuraava pidetään Tammisaaressa 21.9.2012. Ilmoittaudu mukaan! http://www.nba.fi/fi/museoalan_kehittaminen/museo_2015/ajankohtaista/seminaarit_ja_tapahtumat

      Suosittelen tilaamaan myös hankkeen uutiskirjeen:
      http://www.nba.fi/fi/museoalan_kehittaminen/museo_2015/uutiskirjeen_tilaaminen

      Olet tervetullut myös kommenttiryhmiin, joissa käsitellään hankkeen työryhmien tuotoksia! http://www.nba.fi/fi/museoalan_kehittaminen/museo_2015/osallistu

      Museo 2015 -hanketiimi vastaa myös mielellään kaikkiin mieltä askarruttaviin kysymyksiin.

      Poista