torstai 10. lokakuuta 2013

Lontoossa museoiden myöhäisillat kilpailevat baarien kanssa


Lontoossa museot toimivat iltaisin paikkoina, joihin nuoret aikuiset kokoontuvat tapaamaan toisiaan, nauttimaan kulttuurista – ja lasillisesta tai muutamasta.


Kun ilta pimenee Lontoossa,
on aika mennä museoon.
(Kuva: Wikimedia Commons)
Lontoo on tunnettu maailman tasokkaimpiin kuuluvista museoistaan ja taidegallerioistaan, joista löytyisi nähtävää ja koettavaa luultavasti vuoden jokaiselle päivälle. Eräs mielenkiintoisimmista tavoista tutustua kaupungin museotarjontaan ovat lähes kaikkien suurimpien museoiden ja taidegallerioiden järjestämät myöhäisillat. Niin kutsuttujen Museum Lates -iltojen konseptiin kuuluu, että museot ovat auki pitkälle iltaan asti ja tarjoavat osallistujille monenlaisia erikoistapahtumia.

Museoillat ovat Lontoossa varteenotettava vaihtoehto vaikkapa pubille tai elokuville – myöhäisillat ovat yllättävän suosittuja erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa. Iltoihin kuuluu vakionäyttelyiden lisäksi yleensä luentoja, keskustelutilaisuuksia, työpajoja, baari tai pop up -ravintola. 

Iltojen aktiviteetit ovat hauskoja ja usein hieman yllättäviäkin: National Portrait Galleryn myöhäisillan osallistujat saavat harjoitella muotokuvien piirtämistä ammattilaisten ohjauksessa ja Science Museumissa iltaan kuuluu esimerkiksi pikadeittailua.


Seitsenkerroksisessa Science Museumissa joka kuun viimeinen keskiviikko järjestettävä Lates -ilta saattaa hyvinkin olla kaupungin monipuolisin ja hulvattomin – iltojen teemat vaihtuvat kuukausittain mutta ohjelmaan kuuluu vakiona pikadeittailun lisäksi pubivisa, tiedeaiheisia komediaesityksiä ja hiljainen disko, jossa tanssitaan ihkaoikeiden avaruusrakettien alla.

National Museum History, joka kätkee sisäänsä yli 70 miljoonaa kasvia, eläintä, fossiilia ja kivilajia järjestää kerran kuukaudessa Lates-illan, jolloin museon pääaulaan pystytetään cocktail-baari ja pop-up-ravintola ja yleisöä viihdyttävät huolella valitut muusikot. Päivisin käytäviä hallitsevat koululaisryhmät loistavat poissaolollaan, ja museon täyttää lasien kilinä ja aikuisten innokas puheensorina. Jokakuisten Lates-iltojen lisäksi museo järjestää säännöllisesti myös kekseliäitä erikoistapahtumia, kuten yöllisiä safariretkiä sekä suuren suosion saavuttaneita, ohjelmallisia yökyläilyja museossa. Museon yötapahtumien valtava suosio todistaa sen, että monet aikuiset ovat valmiita maksamaan (suuria summia) päästäkseen nukkumaan makuupussissa dinosaurusten vieressä ja syömään eläviä hyönteisiä.

Mielenkiintoinen konsepti on myös First Thursdays, joka levittäytyy joka kuun ensimmäinen torstai-ilta yli 130 galleriaan ja museoon itä-Lontoossa. First Thurdaysiin voi osallistua opastetun bussikierroksen kyydissä tai seurata yhtä suositelluista taidereiteistä, mutta suurin osa ihmisistä vaeltelee galleriasta toiseen ilman suunnitelmaa. Taide ja ihmiset leviävät usein gallerioista kaduille porisemaan ja tunnelma muistuttaa sivistynyttä korttelijuhlaa.


Museoiden myöhäisillat ja niiden suosio kertovat ainakin siitä, kuinka mutkattomasti museot kuuluvat monen lontoolaisen elämään. Jos kysyt paikalliselta, mitä hän tekee vapaa-ajallaan, noin joka toinen mainitsee luultavasti museot tai taidegalleriat. Osa luonnollisesti yrittää vain tehdä vaikutusta, mutta suuri osa kaupunkilaisista todella käy säännöllisesti museoissa – uudet näyttelyt ja installaatiot ovat kuumia puheenaiheita siinä missä ensi-iltaelokuvat tai trendikkäimmät ruokapaikatkin. Lontoon museot ovat onnistuneet siinä, missä monet muut ovat epäonnistuneet: ne ovat kiinteä osa kaupungin kiihkeästi sykkivää ja nopeasti muuttuvaa arkielämää.

Parasta Museum Lates -illoissa saattaa kuitenkin olla se, että ne ovat – kuten suuri osa museoista Lontoossa – ilmaisia.

Houkuttaisiko lähteä museoturistiksi Lontooseen?

Hyvä uutinen on se, että lentolippujen hinnat eivät päätä huimaa. Mainio tapa koluta Lontoon museoita on ottaa tukikohdaksi keskeinen West Endin alue, josta voi kävellä moneen mielenkiintoiseen museoon ja galleriaan. Keskustan hotellit ovat usein hinnakkaita, mutta esimerkiksi Expedian hotellitarjontaa selaamalla löytää myös edullisempia vaihtoehtoja ja hyviä tarjouksia. Eri museoiden myöhäisilloista löytää lisätietoa esimerkiksi Time Outin sivuilta.


Heini Huhtinen

Kirjoittaja on kulttuuripolitiikan opiskelija,
 josta Lontoo on tehnyt museointoilijan.

Kommentoi: Voisiko tälläinen museoiltakonsepti toimia myös Suomessa? 

7 kommenttia:

  1. Kuulostaa tosi hienolta, mutta millä rahoilla museoita pidettäisiin auki?

    VastaaPoista
  2. Sosialisoida = ottaa yksityinen omaisuus, varsinkin tuotantovälineet, yhteiskunnan haltuun, yhteiskunnallistaa, valtiollistaa, kansallistaa.

    VastaaPoista
  3. Oikeassa olet: nyt anglismi poistettu. Mutta mitä mieltä olette itse aiheesta?

    VastaaPoista
  4. Todella kiinnostavaa! Itse en halua mennä baariin, mutta museoon voisin lähteä viettämään iltaa mielenkiintoisen aiheen innoittamana.

    VastaaPoista
  5. Pidän tästä. Museon ei tarvitse olla vakavan arvokas paikka, vaan se voi tosiaan olla ajanviettopaikka siinä missä kirjastokin, tai ilman muuta baari-illan vaihtoehto. Itselleni se sitä jo on - etkojen kautta museoon, ilman muuta! Mutta kuka muu näin ajattelee? Eivät ainakaan ne lukuisat ystäväni, jotka käyvät museoissa vain ulkomaanmatkojen baarivaihetta edeltävänä välttämättömänä pahana.

    Kävisin ilman muuta blogipostauksessa esitellyn kaltaisissa tapahtumissa, jos täkäläiset museot sellaisia järjestäisivät, mutta mielestäni suurempi asia olisi museoiden imagon muokkaaminen rennompaan suuntaan. Museon pitäisi olla relevantti ja aidosti avoin vaihtoehto kaikelle muulle hauskalle, mitä kaupungissa on tarjolla. Museoihmisenä katson joskus kateellisena kirjastoja, jotka todella ovat täysin kynnyksettömiä ajanviettopaikkoja, jotka vieläpä tarjoavat uskomattoman hienoa ja tässä hetkessä kiinni olevaa sisältöä ilmaiseksi, sekä paikan päällä että verkossa, jossa nykyisin avautuvat huippulehdet ja indieleffat jokaiselle kirjastokortin omistajalle. Kirjastokortti on lompakon tärkein kortti, valitettavasti jopa tärkeämpi kuin ICOM-kortti.

    No, eivät kirjastot ja museot aivan vertailukelpoisia ole. Meillähän museot maksavat erotuksena noihin esiteltyihin lontoolaisiin museomaailman jättiläisiin, jotka tietysti muutenkin ovat vähän eri sarjassa kuin meikäläisten museot. Mutta mallia voi ottaa sekä kirjastoista että maailman museoista.

    Tämä liittyy osin myös Kimmo Levän taannoiseen pohdintaan museoiden aukioloajoista. Museoiden pitäisi valita ovatko ne auki, jolloin koululaisryhmät pääsevät paikalle, vai iltaisin, jolloin maksavalla kansalla on aikaa. Molempiin eivät resurssit riitä - johonkin on keskityttävä.

    Omiin parhaisiin museoimuistoihini muuten liittyy lasten kanssa porraskaiteilla laskettelua ja aistien terävöittämistä hyvin ajoitetuilla lukuisilla drinkeillä (eivät tapahtuneet samalla kerralla!)

    VastaaPoista
  6. Olispa mukavaa, jos tämmöistä ois meilläkin, menisin museoon viettämään iltaa jonkin mukavan merkeissä heti!

    VastaaPoista
  7. Kirjoituserhe: National Museum History pitäisi olla tietenkin Natural History Museum.
    Varmaan mukavaa ja toteuttamiskelpoistakin noilla resursseilla ja tuolla kävijämääräpotentiaalilla.

    VastaaPoista