keskiviikko 10. syyskuuta 2014

21 reasons to love museums


Twitterissä kiersi pari viikkoa sitten The Telegraph –lehden matkailuliitteessä julkaistu artikkeli ”21 reasons why I hate museums”. Oliver Smithin kirjoittamassa listassa tuodaan esille monta painavaa syytä, miksi lomalla ei kannata käydä museoissa.


P.S.-blogi ei ole valmis allekirjoittamaan kaikkia Smithin ajatuksia, sillä uskomme, että aika moni myös rakastaa museoita. Pyysimme apuun Museoliiton Facebook-tykkäjäät listaamaan yhden perjantain aikana ainakin 21 syytä rakastaa museoita.

Kutsuun vastattiin kiitettävän ahkerasti ja nopeasti. Parissa tunnissa koossa oli reilusti yli 21 hyvää syytä rakastaa museoista. Niistä on koostettu alla oleva lista. Mukana on kommentteja museoammattilaisen, museovieraan, opettajan ja vanhempien näkökulmasta. Lämpimät kiitokset kaikille kyselyyn osallistuneille!
  1. Museovierailu on irtiotto arjesta. Kaikki tarvitsevat silloin tällöin pakopaikkaa arjesta. Museo on kurkistus toiseen aikaan/ paikkaan/ kulttuuriin.
  2. Museot tekevät asiat todellisiksi. Esineet todistavat asioiden tapahtuneen olivat ne sitten iloisia tai surullisia. Historia on hyväksyttävä, siitä on ylpeä tai siitä on opittava. Museovierailun jälkeen osaa suhteuttaa itsensä aikaan. "Millaisessa maailmassa minä elän vs. millaisessa maailmassa vanhempani/isovanhempani elivät." Muutoksen näkee konkreettisesti.
  3. Museovierailu kasvattaa itsetuntemusta ja yleissivistystä. Historiallisista esineistä, taiteesta tai luonnon asioista joko löytää samaistumiskohteita tai sitten ei löydä. Monesti huomaa esim. kulttuurihistoriallisissa museoissa miettivänsä, miten itse olisi toiminut jossain historian tilanteessa tai tietynlaisissa olosuhteissa. Mitä tekisin, jos vastaavaa tapahtuisi nyt?
  4. Museo oppimisympäristönä. Opettaja tuo luokkansa mielellään museoon, kun voi tarjota oppilailleen vaihtelua ja elämyksiä ja hyödyntää museoiden valmiita opetusmateriaaleja.
  5. Rauha. Museo tarjoaa levähdyspaikan. Museossa voi myös lohduttautua ja paeta kovaa ankaraa maailmaa. Museoissa on sielunhoidollinen ulottuvuus. Kaikki eivät kaipaa ruuhkaa ja meteliä, vaan tulevat mielellään museoon rauhoittumaan ja keskittymään.
  6. Museokävijöiden mielipide otetaan huomioon. Museoita kiinnostaa kävijöiden mielipiteet ja se näkyy mm. kyselylomakkein ja suorin kysymyksin. Kaikki siksi että kävijöille halutaan antaa aina vain parempia museokokemuksia.
  7. Museo herättää uusia ajatuksia. Museoissa saa omaa aikaa, parhaimmillaan ahaa-elämyksiä ja oivalluksia. Ja vaikkei saisi kumpiakaan, yksikään museovierailu ei ole turha, sillä se kertoo jotain historiasta, taiteesta, ympäröivästä yhteiskunnasta ja eniten kävijästä itsestään.
  8. Museoarkkitehtuuri. Se tuottaa mielihyvää, on kiinnostavaa ja kertoo omalta osaltaan kulttuurista.
  9. Uudet kokemukset. Museossa voi kohdata ihmisten ajattelutapoja, yhteiskunnallisia käytäntöjä tai vaikkapa käsityksiä kauneudesta sukeltamalla kokoelmaripustusten pariin, vaeltelemalla keskiajan sisään tai lukemalla maalareiden teoksiinsa kätkemiä merkityksiä.
  10. Museoissa on hauskaa tekemistä lapsille. Nykyaikaisissa museoissa on panostettu monipuolisuuteen. Monet museot ovat myös todella kivoja paikkoja lasten kanssa, lapset ovat luonnostaan uteliaita ja monissa museoissa heidät on otettu hienosti huomioon.
  11. Museo tarjoaa syvälle menevää tietoa tietystä erikoisaiheesta. Jos on _todella_ kiinnostunut tietystä, vaikka kuinka spesifistä aiheesta, sille löytyy melko varmasti jostain päin maailmaa museo, jossa voi uppoutua aiheeseen niin syvälle kuin ikinä haluaa. Bonuksena paikalta löytää hengenheimolaisia.
  12. Museossa oppii huomaamatta uusia asioita elämysten ohessa. Museot tarjoavat ensisijaisesti elämyksiä ja hauskoja hetkiä, ainakin jos museoihin, historiaan ja kulttuuriperintöön ymmärtää suhtautua oikein ja omista lähtökohdista. Oppi tulee siinä sivussa, jos jotakin mielenkiintoista löytyy.
  13. Museossa on kuumalla säällä viileää ja sateella pääsee suojaan. Tätä osaa arvostaa erityisesti kesän 2014 supersateiden, lumikuurojen ja hirmuhelteiden jälkeen.
  14. Vierailun pituuden voi valita itselleen sopivaksi. Museossa voi (helpommin kuin esim. teatterissa, konsertissa tai urheilukatsomossa) viipyä vaikka koko päivän tai vain muutaman minuutin ja valita itse mihin esillä olevista ilmiöistä keskittyy.
  15. Museossa saa helposti ja nopeasti käsityksen uudesta kaupungista tai maasta. Oli museon aihe mikä tahansa, se kertoo kulttuurista, taiteesta tai luonnosta matkaajalle jotain uutta.
  16. Museokaupat. Niistä saa parhaat tuliaiset, lahjat ja omatkin ostokset.
  17. Museo on visuaalinen elämys. Museoissa pääsee lähelle taidetta. Estetiikka ja visuaalisuus ovat tärkeitä arvoja sellaisenaan. Erityisesti taidemuseot voivat olla puhtaasti visuaalisen elämyksen lähteitä.
  18. Oleskelupaikka. Museossa voi ihan vaan hengailla, vilkuilla paikkoja, hengähtää, hauskuuttaa itseään ja jatkaa sitten eteenpäin.
  19. Muistojen herääminen. Usein nautin jo museon tuoksusta, oman lapsuuden esineiden muistelusta tai saan museoista uutta, itselleni yllätyksellistä tietoa
  20. Monipuolinen tapahtumatoiminta. Museoiden tapahtumat ovat kivoja ja kiinnostavia.  
  21. Tunnelmallinen ympäristö. Kotimuseoiden tms. miljöö (puutarha, vanha rakennus, vanhat esineet, järvimaisema jne.) miellyttävät silmää ja mieltä.
+ 1 Innostuneet työntekijät. Yksi parhaista syistä mennä museoon on se, että siellä kohtaa ammatistaan innostuneita työntekijöitä! (Toim. huom. Kommentoija ei tiettävästi itse työskentele museoissa.)

Keksitkö vielä lisää syitä rakastaa museoita?

Listan kokosi Museoliiton projektikoordinaattori, tiedottaja Tuuli Rajavuori Museoliiton FB-tykkääjien avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti