keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Onnea 2-vuotiaalle!


Projektikoordinaattori, tiedottaja Tuuli Rajavuori luo katsauksen P.S.-blogin kaksivuotiseen historiaan blogitilastojen avulla.

P.S.-blogi vietti tammikuun alussa 2-vuotissyntymäpäiviään. Oikeastaan kaksi vuotta julkisena blogina tulee täyteen vasta maaliskuussa, sillä pari ensimmäistä kuukautta blogi oli koekäytössä piilotettuna. Blogioppaiden mukaan blogin kirjoittamista kannattaa kokeilla muutaman kuukauden ajan. Sillä aikaa tyyli kehittyy ja sopiva kirjoitusrytmi vakiintuu. Osa blogeista päättyy jo koeajan aikana, mutta P.S.-blogi tuntuu iän myötä vain virkistyvän ainakin lukijamäärään kasvun perusteella.

Ennen blogin perustamista blogille etsittiin nimeä Museoliiton henkilökunnan kesken järjestetyssä nimikilpailussa. Ehdokkaita kilpaan tuli noin kymmenen kappaletta, joista P.S. valittiin voittajaksi suurella äänienemmistöllä. Jälkikirjoituksen lisäksi nimi viitannee myös pääsihteeriin, jonka aloitteesta blogi alun perin perustettiin. Hän lupautui myös huolehtimaan siitä, että blogi päivittyy vähintään kahden viikon välein.

Päivitysrytmistä on pidetty kiinni ja tähän mennessä postauksia on julkaistu kaikkiaan 80. Lomien aikaan tahti on ollut hiukan rauhallisempi, mutta esimerkiksi vuodenvaihteessa 2012-2013 blogissa julkaistiin kahdeksanosaista Museotulevaisuus-sarjaa parin päivän välein. Aiheet ovat vaihdelleet laidasta laitaan, mutta kaikkien kirjoitusten voitaneen katsoa sopivan kuvaukseen: Blogista löytyvät viralliset ja hieman epävirallisemmatkin huomiot museoalan kiperiin kysymyksiin. (…) Blogin tarkoitus on avata keskustelua ajankohtaisista teemoista alan toimijoiden kesken." (Museoliiton jäsentiedote 27.3.2012)

P.S-blogin lukijamäärät ovat vaihdelleen ensimmäisten postausten muutamista kymmenistä useisiin tuhansiin. Viime aikoina lukijamäärä on vakiintunut keskimäärin noin 300-400 lukijaan jokaisen postauksen kohdalla. Lukijapiikit syntyvät silloin, kun blogi mainitaan Museoliiton Facebook-sivuilla, Twitter-tilillä tai Julius-uutiskirjeessä. Kommentteja kertyy silloin tällöin, mutta ei ainakaan mitenkään liiaksi asti.

P.S.-blogin selvästi luetuin blogikirjoitus julkaistiin heinäkuussa 2013. Artikkeli, jossa kerrottiin Museoviraston kiinteistöjen siirtämisestä Senaatti-kiinteistöille ja Metsähallitukselle, levisi laajasti sosiaalisessa mediassa ja on tähän mennessä kerännyt 5007 katselukertaa. Aiheesta kiinnostuttiin blogin perusteella myös tiedotusvälineissä.

Eniten kommentteja on puolestaan kerännyt alun perin Museo-lehdessä julkaistu artikkeli "Museodiktaattorina kahden tunnin ajan", jossa Lisa Sounio antaa vinkkejä, miten museot voisivat houkutella uutta yleisöä. Lukijoita on 1792 ja kommentteja 40 kappaletta – puolesta ja vastaan.  Myös helmikuussa 2013 julkaistu suomalaisten museoblogien lista on kerännyt sekä lukijoita (1168) että kommentteja (20 kpl).

Suurin osa päätyy blogiin Museoliiton verkkosivujen tai Facebookin kautta. Lisäksi blogiin tullaan erilaisten hakusanojen kautta. Tavallisimmat hakusanat ovat ”ps blogi”, ”museoliitto” ja ”museoliitto blogi”, mutta niiden lisäksi blogiin päädytään myös esimerkiksi Museoliiton henkilökunnan nimien kautta. Lukijat ovat pääosin Suomesta, mikä tuskin yllättää suomenkielisen blogin kohdalla, mutta on blogilla lukijoita Bloggerin tilastojen mukaan myös esimerkiksi Yhdysvalloissa, Venäjällä, Isossa-Britanniassa, Saksassa ja Puolassa. 

Syntymäpäiväjuhlien merkeissä blogin 2-henkinen toimitus kiittää blogin kirjoittajia, lukijoita ja kommentoijia. Odotamme innolla uusia avauksia ja entistä vilkkaampaa keskustelua. Haluamme muistuttaa lukijoita myös siitä, että kaikenlaiset vinkit blogin aiheiden tai kirjoittajien suhteen otetaan ilolla vastaan joko blogin kommenttikenttiin tai sähköpostiosoitteeseen info(a)museoliitto.fi. Myös oma museoaiheinen kirjoituksesi on lämpimästi tervetullut P.S.-blogiin. 

Tuuli Rajavuori
Kirjoittaja työskentelee Suomen museoliitossa projektikoordinaattorina ja tiedottajana


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti