tiistai 21. heinäkuuta 2015

Kaikkien aikojen museokesä

Kuva: Saamelaismuseo Siida

 

Kesäloma parhaimmillaan ja taskussa Museokortti. Museomatkaa suunnitellessa voi kokea runsaudenpulaa, sillä Museokortilla pääsee lähes 200 museoon niin monta kertaa kuin haluaa. Suunnittelimme reittejä, joiden avulla pääsee alkuun vuoden mittaisen elämysmatkan ideoinnissa.


Lapin-matkaajalle

Museokortti kattaa koko Suomen etelästä pohjoiseen ja idästä länteen. Lapin Museokortti-kohteet tarjoavat runsaan kattauksen luontoelämyksiä, saamelaiskulttuuria sekä pohjoista eksotiikkaa. Museokortti on avain Kolttien perinnetaloon ja Saamelaismuseo Siidaan Inarissa, Kultamuseoon Tankavaarassa sekä Lapin maakuntamuseo Arktikumiin. Särestöniemi-museo Kittilässä kertoo persoonallisen taiteilijan elämästä. Sallan sota- ja jälleenrakennusajan museo esittelee Sallan historiaa 1900-luvun alusta 1960-luvulle. Rovaniemen taidemuseo Korundi on monipuolinen kulttuurikeskus, jossa pääpaino on pohjoisten alueiden taiteessa. Tornionlaakson museo on avautunut äskettäin täysin uudistuneena. Lähellä on myös Aineen taidemuseo.

Kartanokierrokselle ja linnaretkelle

Idyllisiä maisemia, komeita kartanoita ja kauniita puutarhoja. Museokortin kartanokierros alkaa Mänttä-Vilppulasta, jossa Serlachius-museo Göstan kartanossa voi uppoutua Suomen kultakauden taiteeseen. Samalla kartanokierroksella voi poiketa Mäntsälän Alikartanoon ja Von Heidemanin suvun Urajärven kartanoon. Kartanoretkeilijä voi piipahtaa myös Länsi-Suomeen ja tutustua C.G.E. Mannerheimin synnyinkotiin Louhisaaren kartanoon Askaisissa sekä Liedon Vanhalinnaan Aurajokilaakson kansallismaisemassa. Museokortti oikeuttaa sisäänpääsyyn myös Turun linnaan, Hämeen linnaan ja Olavinlinnaan, jonka uusi perusnäyttely avattiin kesäkuussa.


Kuva: Suomenlinnan hoitokunnan kuva-arkisto/Ikuvaari Oy
Maailmanperintökohteet

UNESCO:n maailmanperintökohteita ovat maan arvokkaimmat kulttuuri- ja luonnonperintökohteet. Museokortti avaa ovet myös maailmanperintökohteisiin. Suomenlinnassa Museokortilla voi vierailla Nukkemuseossa, sukellusvene Vesikossa, Maneesissa, Suomenlinna-museossa sekä Ehrensvärd-museossa. Vanhan Rauman museoissa voi tutustua puutalokaupungin historiaan. Verlan tehdasmuseossa aika on pysähtynyt vuoteen 1964, jolloin pahvitehtaan koneet pysähtyivät.


Museoon koko perheen kanssa

Monet museot huomioivat erityisesti lapsikävijät. Tampereen taidemuseon Muumilaakso perustuu Tove Janssonin muumikirjoihin ja kokoelman helmi on sininen viisikerroksinen muumitalo. Myös Museokeskus Vapriikissa viihtyvät kaikenikäiset. Tampellan entiseen tehdaskiinteistöön rakennetussa museokokonaisuudessa voi kerralla tutustua yli kymmeneen näyttelyyn. Museokeskus tarjoaa historiaa, luonnontieteitä ja tekniikkaa sekä lapsille että lastenmielisille. Teatterimuseossa Helsingissä kävijät pääsevät kokeilemaan taitojaan teatterin eri osa-alueilla. Luontotalo Arkki Porissa vie puolestaan kierrokselle satakuntalaiseen luontoon mereltä jokisuiston kautta suolle ja suurpetometsään. Pohjois-Karjalan museossa on lapsien oma leikkikeidas Mukulakatu.

Ulkomuseossa vanhan ajan tunnelmaa kaikille aisteille

Ulkomuseoissa astutaan ajassa taaksepäin. Iki-ihanat kesäklassikot Luostarinmäen käsityöläismuseo Turussa, Seurasaaren ulkomuseo Helsingissä ja Turkansaaren museo Oulussa johdattavat entisajan tunnelmaan. Maatalon pihapiiriin voi tutustua myös esimerkiksi Pöljän kotiseutumuseossa Siilinjärvellä ja Pielisen museossa Lieksassa. Ruotsinkieliseen kulttuuriin tutustuttavat Sagalundin Museo Kemiönsaaressa sekä Stundarsin museo ja kulttuurikeskus Mustasaaressa. 

Kuva: Sibelius150.org

Musiikin ja taiteen juhlaa: Jean Sibelius 150 vuotta

Tänä vuonna vietetään Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhlaa. Sibelius-museo Turussa on Suomen ainoa varsinainen musiikkimuseo ja siksi juhlavuoden ehdoton vierailukohde. Hämeenlinnassa Sibeliuksen syntymäkodin juhlanäyttely esittelee säveltäjämestarin taiteilijamuotokuvien kautta. Sibeliuksen ja musiikin ystävien kannattaa vierailla myös Järvenpään taidemuseon Aino Sibelius -näyttelyssä sekä parin kodissa Ainolassa Tuusulanjärven maisemissa. Samalla retkellä voi tutustua myös muihin Tuusulanjärven taiteilijakoteihin. Museokortilla ovet avautuvat Juhani Ahon Aholaan, Pekka Halosen Halosenniemeen sekä J.H. Erkon Erkkolaan.

Suunnittele oma museoretki!

Paras reitti syntyy suunnittelemalla itse. Kaikki Museokortti-museot, avoinnaoloajat, palvelut ja esteettömyystiedot on listattu osoitteeseen www.museot.fi/museokortti. Mobiililaitteilla sivuston paikannusta käyttäen näet lähimmät museot ja näyttelyt myös matkan päällä.


Tuuli Rajavuori
Teksti on julkaistu osittain Museo-lehdessä 2/2015

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti