Laurea Ammattikorkeakoulun opiskelijat valmistautuvat Nakista nyhtökauraan -tapahtumaan lehtori Anikó Lehtisen johdolla. Kuva: Mirella Penttilä |
Hotelli- ja ravintolamuseon hankkeissa tuetaan
ravintola-alan opiskelijoiden identiteettiä ja ammatillista kasvua.
Museonjohtaja Anni Pelkonen kertoo, miten suomalaista ammattiopetusta ja
museoyhteistyötä esiteltiin eurooppalaisille kollegoille.
Joukko eurooppalaisia museoammattilaisia ja ammatillisen
koulutuksen edustajia kokoontui huhtikuun alussa Helsingin Kaapelitehtaalle
Hotelli- ja ravintolamuseon vieraaksi. Tapaaminen liittyi E-VOKED-hankkeeseen
(European Museums for Vocational Education), jota rahoittaa Erasmus+ -ohjelma.
Monivuotisessa hankkeessa kehitetään ammattiin
opiskelevien museopedagogisia palveluita. Suomesta mukana on Hotelli- ja
ravintolamuseo, jolle E-VOKED on ensimmäinen laaja kansainvälinen yhteistyöhanke.
Kahdeksan eurooppalaisen toimijan hanketta vetää Hungarian Museum of Trade and
Tourism.
Helsingin hanketapaamisessa eurooppalaisille kollegoille
ja yhteistyökoulujen edustajille esiteltiin Hotelli- ja ravintolamuseon
pedagogista toimintaa sekä yhteistyömalleja ammatillista koulutusta tarjoavien
tahojen kanssa.
Hotelli- ja ravintolamuseossa ammattikoululaisten kanssa
tehtävän pedagogisen työn tavoitteena on vahvistaa opiskelijoiden
ammatti-identiteettiä sijoittamalla opiskelijat osaksi oman alansa historiaa ja
suurempaa tarinaa museoaineistoja hyödyntäen. Museon palveluita kehitetään
parhaillaan yhteistyössä oppilaitosten ja opettajien kanssa, jotta ne
vastaisivat paremmin tämän päivän oppilaitosmaailman haasteisiin.
Ammatillisen koulutuksen rakenne on Suomessa muuttunut
merkittävästi viime vuosina, kun lähiopetusta on vähennetty ja itsenäistä
opiskelua lisätty. Osalle opiskelijoista omatoiminen opiskelu sopii, toiset
tarvitsisivat opinnoissaan enemmän tukea ja yhteisöllisyyttä. Ravintola-alalla
haasteena ovat lisäksi liian alhainen aloittavien opiskelijoiden määrä sekä
korkea opintojen keskeyttämisprosentti. Hotelli- ja ravintolamuseo haluaa olla
oppilaitosten tukena haasteiden keskellä.
Hotelli- ja ravintolamuseo esitteli hankeväelle muun
muassa opintojen loppusuoralla oleville suunnattuja Ammattilaisen ääni-työpajoja. Työpajoja järjestetään Palvelualojen ammattiliitto PAM ry:n tuella.
Tulevista hankkeista esiteltiin Ammattilaiselta toiselle, joka toteutetaan
Museoviraston rahoituksella. Hankkeessa toteutetaan Kokemusklubeja yhdessä
hotelli- ja ravintola-alan tulevien, nykyisten ja entisten ammattilaisten
kanssa.
Kollegoille kerrottiin myös opiskelijoiden kanssa
toteutettavista tapahtumista ja käsiteltiin niiden mahdollisuuksia
monipuolisina oppimisympäristöinä. Vierailuviikolle sattui sopivasti Laurea
Ammattikorkeakoulun kanssa toteutettu Nakista nyhtökauraan – Mitä syömme tulevaisuudessa -tilaisuus, joka on osa museon Food & Future Forumia.
Stadin ammatti- ja aikuisopiston henkilökunta esitteli koulun
toimintaa ja museoyhteistyötä sekä kertoi ammatillisen koulutuksen
nykytilanteesta Suomessa. Lisäksi viikon ohjelmaan kuului vierailu Perho
Liiketalousopistossa ja lounas opiskelijoiden pyörittämässä Ravintola Perhossa.
Kolme Perhon opiskelijaa vastasi nelipäiväisen E-VOKED-tapaamisen käytännön
järjestelyistä ja suoritti samalla näyttötutkintonsa. Oivallinen
yhteistyöesimerkki sekin!
Ruoan ja juoman äärellä keskusteltiin mitä
moninaisimmista asioista: miksi kahvikupeissa on pienet punaiset i-tarrat; mitä
tarkoittaa lenkkisauna; liittyykö Lapinlahdenpuisto jotenkin Lappiin...
Hotelli- ja ravintolamuseo piti yllä mainettaan ”ikuisen perjantain museona”
muun muassa aloittamalla viimeisen päivän askartelulla. Kaikki osallistujat
tekivät omaan tyyliinsä ja päähänsä sopivan kruunun, joka antoi voimia
työntäyteisen viikon viimeiseen päivään.
Anni Pelkonen
Kirjoittaja työskentelee museonjohtajana Hotelli- ja
ravintolamuseossa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti