torstai 21. kesäkuuta 2012

Venäjä, Venäjä, Venäjä

Venäjä, Venäjä, Venäjä. Kuva: Plugi

Venäjällä suomalaisille museoille avautuu monenlaisia mahdollisuuksia, kirjoittaa Kimmo Levä.

Suomalaisen kulttuuriviennin ja -tuonnin kolme mahdollisuutta ovat Venäjä, Venäjä ja Venäjä. Venäjä on mahdollisuus tuoda Suomeen omaa ja lähialueidemme kulttuuria näytteille. Venäjä on mahdollisuus Suomen museoille saada palveluilleen käyttäjiä. Venäjä on mahdollisuus Suomen museoille viedä osaamistaan, jota tarvitaan erityisesti näyttelyarkkitehtuuriin ja -kerrontaan sekä museopalvelujen tuotteistamiseen. Kumppaneista ei ole pulaa, sillä yksistään Pietarin alueella on saman verran ammatillisesti hoidettuja museoita kuin koko Suomessa.

Ongelmiakin on. Näitä ovat ainakin erilainen toimintakulttuuri ja hallinnon rakenteet, kieli ja keskinäisen luottamuksen puute, mikä näkyy kohtuuttomina vaatimuksina liittyen materiaalien
kuljetukseen, esillepanoon ja vakuuttamiseen. Museoala ei luonnollisesti ole yksin näiden ongelmien kanssa.

Rakennuskonserni SRV:n toimitusjohtaja Jukka Heinonen listasi tilintarkastuksista ja taloudellisista neuvontapalveluista tunnetun KPMG-yhtiön uusimmassa asiakaslehdessä mukavasti Venäjä-yhteistyön menestymisen eväitä. Hänen mukaansa menestyt Venäjällä, jos
  • osaat venäjän kieltä ja kulttuuria
  • kiinnityt kumppanisi paikkakuntaan jollain tavalla, esim. näkymällä katukuvassa ja toimimalla ihmisten arjessa tai  muulla yhteisellä asialla
  • pidät antamasi lupaukset ja palkitset onnistumisista
  • hyödynnät venäläisen nuoremman sukupolven halun oppia uusia asioita ja toimintamalleja 
  • kysyt muilta kokemuksia onnistumisista ja epäonnistumisista
  • tunnet kumppanisi toiminnan
  • pidät kiinni omista arvoistasi
  • et ylläty mistään vaan ole aina valmis ottamaan käyttöön vaihtoehto b tai c
  • huomioit, että asiat tuppaavat menemään aina vaikeimman vaihtoehdon kautta
  • varaudut siihen, että Venäjällä tapahtuu vuodessa se, mikä meillä viikossa, ja kun asiat lähtevät liikkeelle, kuukaudessa tapahtuu enemmän kuin meillä vuodessa.

Minulla oli kuluneen kevään aikana mahdollisuus vierailla Venäjällä ja tutustua museoyhteistyöhön liittyviin käytäntöihin. Edellä olevat Heinosen mainitsemat menestystekijät ovat jo tämän vierailun perusteella helppo allekirjoittaa. Helppoa oli myös nähdä se valtava potentiaali, jota suomalais-venäläisessä museoyhteistyössä on.

Vierailuni yhteydessä sovimme, että kehitämme toimintamalleja, joilla kulttuurin vientiin, tuontiin ja vaihtoon olisi löydettävissä käytäntöjä helpottavia ratkaisuja. Ajatuksena heräsi Memorandum of understanding -tyyppinen sopimus venäläisten ja suomalaisten museotoimijoiden kanssa. Sopimuksessa toteaisimme yhteistyöhön liittyvät tavoitteemme ja mitä näiden tavoitteiden toteuttamiseksi olisi tehtävä. Ensimmäisen askeleen aikatauluksi määrittelimme tulevan syksyn.

Nyt on aika kerätä kokemuksia, määritellä tavoitteita ja löytää yhteiset hyvät eli konsulttikielellä win-winit, joita alamme viedä eteenpäin venäläisten kumppaneidemme kanssa syksyn aikana. Mitä nämä ovat? Kerro sinä.

Pääsihteeri Kimmo Levä, Suomen museoliitto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti