keskiviikko 22. kesäkuuta 2016

Creative museum - luovasti yhdessä


Tekniikan museon kehittämällä Tekniikan tarinamatolla pohdittiin tekniikan olemusta arkipäivän esineiden kautta. Kuva: Pauliina Kinanen
Creative Museum on kolmivuotinen Erasmus+-projekti,  jossa kartoitetaan ja kehitetään luovia toimintatapoja museoissa. Suomen museoliitto on yksi projektin yhdeksästä partnerista. Museoliiton projektikoordinaattori ja koulutussuunnittelija Pauliina Kinanen kirjoittaa kesäkuun alussa Helsingissä järjestetystä Creative Museum -projektin partneritapaamisesta.

Projektitapaamisen kohokohta oli torstaina 2.6., kun reilu 60 museoalan työntekijää ja makeriä* kohtasi Teatterimuseossa ja Suomen valokuvataiteen museossa Creative Museum – a Gamified Conference for Makers, Museums and Independent Minds -tapahtumassa.

Creative Museum – a Gamified Conference for Makers, Museums and Independent Minds oli iltapäivän kestänyt kokeellinen ja pelillinen tapahtuma, jonka työpajoissa rakennettiin mölykyniä, ääni-installaatioita ja mekaanista ”ruumista” sekä pohdittiin omaa käsitystä tekniikasta Tekniikan tarinamatolla, museon miksausta sekä taiteen ja matematiikan synergiaa islamilaisessa taiteessa. Keynote-esitelmän piti Mikko Myllykoski otsikolla Museums in the making.

Noisepencil-työpajassa rakennettiin Käsityökoulu Robotin opastuksella mölykynä – syntetisaattori, joka käyttää piirustusta instrumentin osana. Kuva: Pauliina Kinanen

Tilaisuutta varten Creative Museum -projektin asiantuntijat Jasper Visser ja Don Undeen olivat kehittäneet Cards against humanity -peliin pohjautuvat korttipelin, jonka tarkoitus oli stimuloida uusia ajatuksia, tutustuttaa pelaajat muihin osallistujiin ja vetää yhteen päivän antia.

Creative Museum -tapahtuman herättämiä ajatuksia koottiin yhteen hauskan – ja hyödyllisenkin – korttipelin avulla. Kuva: Tuuli Rajavuori

Tilaisuudessa esiteltiin myös Creative Museum -projektin uudet verkkosivut osoitteessa www.creative-museum.net sekä projektin ensimmäinen tuotos Creative Museum analysis of best practices. Analyysissä on koottu yhteen partnerimaista kerättyjä esimerkkejä hyvistä toimintatavoista. Esimerkit on luokiteltu viiteen kategoriaan yleisön osallistumistapojen mukaan. Suomalaiset esimerkit tulevat Gallen-Kallelan Museosta, Lappeenrannan museoista, Helsingin kaupunginmuseosta ja Tekniikan museosta.

Analyysin pohjalta projekti työstää käytännönläheiset suositukset museoille luovien toimintatapojen kehittämiseksi. Suositukset julkaistaan loppuvuodesta 2016.

Projektissa työskennellään parhaillaan myös Maker in Residence -ohjelman parissa. Kukin partnerimaa lähettää yhden makerin toisen partnerimaan museoon 12 päivän mittaiseen residenssiin. Residenssin tarkoituksena on kannustaa makereitä luovaan ajatteluun museoissa ja museoiden kanssa sekä luoda ja vahvistaa yhteyksiä museoiden ja makereiden välillä. Suomessa residenssimuseoina toimivat Teatterimuseo ja Suomen valokuvataiteen museo. Residenssiin saapuu syksyllä 2016 Isosta-Britanniasta Leila Johnston, joka yhdistää työssään taidetta, tiedettä ja teknologiaa. Hän työskentelee residenssimuseoissa 12 päivän ajan.

Creative Museum -tapahtumassa keskusteltiin myös Museomix-konseptista, jonka kehittäminen ja levittäminen on osa projektia. Kyseessä on Ranskasta lähtöisin oleva tapahtumakonsepti, jossa museossa järjestetään viikonlopun yli kestävä ”miksaustapahtuma”. Museo tarjoaa tilansa ja kokoelmansa miksaajille, jotka kehittelevät tilojen ja kokoelmien pohjalta uusia toimintatapoja, sovelluksia ja yleisötyön muotoja. Miksaaja voi olla kuka vain, joka haluaa tuoda yhteisön käyttöön oman luovuutensa ja erikoisosaamisensa.

Juliette Giraud ja Noémie Lemaire kertovat Museomix-tapahtumakonseptista. Kuva: Pauliina Kinanen

Museomix-tapahtuman järjestää paikallinen Museomix-yhteisö. Creative Museum -projektin myötä uusi Museomix-yhteisö on jo syntynyt Emilia Romagnan alueelle Italiaan. Syntyisikö seuraava ehkä Suomeen? Jos olet kiinnostunut Museomix-konseptin kehittämisestä Suomessa, ota yhteyttä osoitteeseen pauliina.kinanen(a)museoliitto.fi. Pian halukkailla on myös ainutlaatuinen tilaisuus hakeutua Museomix-koulutukseen Ranskassa. Seuraa Museoliiton jäsentiedotteita ja Museopostia!

*Maker = värkkääjä, tee se itse -ihminen, keksijä, artesaani, hakkeri, innovaattori

Lue lisää Creative Museum -projektista:
www.creative-museum.net
Facebook ja twitter: @CreativeMuseum0

Pauliina Kinanen
Kirjoittaja on Suomen museoliiton projektikoordinaattori ja koulutussuunnittelija

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti