keskiviikko 23. marraskuuta 2016

Museokahvilat testissäOnnistunut museovierailu päättyy usein kahvikupin äärelle. Museoliiton henkilökunnasta koottu testiryhmä tutustui museokahviloiden runsaaseen valikoimaan. Kesälomaretkien varrelle osui monia persoonallisia kohteita, joissa museoelämyksiä sulateltiin herkullisten tarjoilujen parissa. 


Museokahviloihin on vapaa pääsy. Kaikkiin testattuihin museokohteisiin pääsee tutustumaan myös Museokortilla.


Café Qwensel, Läntinen rantakatu 13 B, Turku

Apteekkimuseon Café Qwensel toimii Turun keskustassa Aurajoen rannalla, jonne on muodostunut viime vuosina trendikahviloiden ja -ravintoloiden keskittymä. Niiden joukosta 1700-luvun kahvila erottuu persoonallisella tyylillä. Idyllisellä sisäpihalla on pieni hyötykasviviljelmä, jonka antimia käytetään mahdollisuuksien mukaan kahvilan keittiössä.

Kahvilan erikoisuus on norjan munkki, joka eroaa tavallisesta munkista mehevällä koostumuksella ja rapealla kuorella. Lisäksi kahvila tarjoaa suolaisia ja makeita piiraita, salaatteja sekä lounaskeittoja kohtuulliseen hintaan. Kahvit tarjoillaan pöytiin isossa kuparipannussa.

Korttelimuseon kahvitupa, Kirkkokatu 22, Kuopio

Kuopion korttelimuseon kahvila sopii erinomaisesti museon yhdentoista vanhan puutalon muodostamaan pihapiiriin. Kahvilan sisustus on perinteinen räsymattoineen ja tuvan seinien viertä kiertävine penkkeineen. Kahvikupin voi valita sinivalkoisesta kirppistyylisestä valikoimasta. Pitkät pöydät ikkunoiden edessä ja tuvan valkoinen leivinuuni takaavat leppoisan ja museon aihepiiriin virittelevän mielentilan.

Tarjolla on perinteisten munkkien ja kakkujen lisäksi myös savolaisia herkkuja: mustikkakukkoa vaniljakastikkeen kanssa ja ryynirieskaa savumuikkutäytteellä. Lisäpisteet kahvila saa hyvästä hinta-laatusuhteesta.

Café MUUSA, Eteläranta, Pori

Kahden aikuisen ja yhden lapsen muodostama testiryhmämme vieraili Porin taidemuseon kahvilassa. Valitsimme aikuisille lounasbuffetin, joka oli hinta-laatusuhteeltaan oiva ja täyttävä. Pidimme siitä, että tarjottavat olivat itse tehtyjä, eivät puolivalmiita pakasteita. Erikoismaininnan kahvila saa selattavien kirjojen hyllystä, joka antoi lapsiperheelle aikaa omaan ruokailuun.

Tunnelma kahvilassa oli hiukan kotikutoinen verrattuna moderniin nykytaiteeseen. Vaikka kahvila ei siis jatkanut museokokemusta, poistuimme kuitenkin tarjoiluihin tyytyväisinä.

El Fant, Katariinankatu 3, Helsinki

Kahvi- ja viinibaari El Fant sopii erinomaisesti Helsingin uuden kaupunginmuseon kainaloon, sillä tämä museokahvila on kuin Helsinki pienoiskoossa: sympaattinen, monipuolinen ja rento. Ilman ylimääräistä säätämistä päivän lounaskeitto vaihtui pyynnöstä maukkaaseen ja ruokaisaan kukkakaalisalaattiin, jota piristivät chilinpalat ja erinomainen leipä. Lounaan kruunasivat Good Life Coffeen kahvi sekä herkullinen porkkanakakku.

Sisustus ei turhia koreile, mutta pienet yksityiskohdat, kuten naruista tehdyt kattolamput, lisäävät paikan viihtyisyyttä. El Fant on miellyttävä ja monipuolinen museokahvila, joka tarjoaa maittavaa lounasta, erinomaista kahvia ja mukavat puitteet museokierroksen jälkeiselle viinilasilliselle.

Café Alvar, Alvar Aallon katu 7, Jyväskylä

Café Alvar on viihtyisä ja tyylikäs kahvila Alvar Aalto -museon yhteydessä. Alvar Aallon ”valkoista kautta” edustava museorakennus tarjoaa silmänruokaa designista ja arkkitehtuurista kiinnostuneille kahvilan antimista nauttimisen lomassa.

Kahvilasta saa myös lounasta, mutta sen erikoisuutena ovat monipuoliset ja herkulliset kakut, joita valmistetaan tilauksestakin. Tyrni-valkosuklaajuustokakku ja mansikka-rosmariinikakku maistuivat kahvin kera pienellä terassilla museon kainalossa. Lisäpiste pöytiintarjoilusta!

Café Huvila, Mannerheimintie 13b, Helsinki

Café Huvila toimii Hakasalmen huvilan 170-vuotiaassa leivintuvassa. Kahvilan tunnelma on välitön. Kirjoja on esillä luettavaksi, jos oma unohtui kotiin.

Kahvila tarjoaa sekä lounasta että perinteisiä kahvila-annoksia. Kaikki tarjoilut näyttävät hyviltä ja pelkistetty tarjoilutapa tuntuu sopivan kahvilan luonteeseen. Kahvila käyttää myös tuoreita antimia suoraan omasta puutarhastaan. Puro Reilun kaupan luomukahvi paksulla kermavaahdolla täyttää kaikki odotukset. Laatuun sitoutunut paussipaikka toimii erinomaisena sisäänheittäjänä museolle.

Autereen tupa, Joenniementie 47, Mänttä

Taidemuseo Göstan pihapiirissä sijaitseva Kahvila Autereen tupa tarjoaa makeiden vaihtoehtojen lisäksi myös suolaisia piirakoita. Suklaaleivos pähkinäisellä pohjalla osoittautui maukkaaksi ja hedelmäisen vivahteikkaaksi. Punavalkoinen Red Velvet -kakku houkutteli aavistuksen enemmän ulkonäöllään kuin maullaan.

Kahvilan miljöö on viehättävä, ja sään salliessa kahvit voi siemailla viihtyisällä pihaterassilla. Tarjolla on myös salaatti- ja keittolounasta, joten Autereen tupa tuo kesäaikaan sopivasti kontrastia museon ravintolatarjontaan.

Lottamuseon kanttiini, Rantatie 39, Tuusula

Lottakanttiiniin tunnelma sopii museoon hyvin. Kahvilan visuaalinen ilme tuo mieleen oikean kanttiinin: seinät ovat harmaata panelointia, ja asiakkaita palvellaan kanttiinin modernisoidulta luukulta. Henkilökuntaan kuuluu iloisesti palvelevia, harmaisiin liivihameisiin pukeutuneita lottia. Korvikekahvit kaadetaan Lotta-kuppeihin, ja sota-aikaisesta radiosta tulee ajalle tyypillistä musiikkia juuri sopivalla äänenvoimakkuudella.

Kahvilassa on terassi, josta avautuu näkymä hyvin hoidetulle kartanon pihalle. Ei olekaan ihme, että kanttiini on suosittu hiukan syrjäisestä sijainnista huolimatta.

Gallen-Kallelan museokahvila, Gallen-Kallelan tie 27, Espoo

Mikä miljöö! Gallen-Kallelan Tarvaspää kelpasi taiteilijalle, kelpasi minulle ja kelpaa hyvin museokierroksen oheen. Sääli vain, että kahvilatila oli melko ahdas ja kuuma ainakin kesäisenä ruuhkaviikonloppuna. Onneksi juhlatilasta tuli viihdykkeeksi taitavaa pianonsoittoa. Uloskin toki pääsi istumaan.

Museo järjestää kesäisin villiyrttikursseja, ja teema näkyi kahvilassakin. Yrttiä ja luomua oli mukavasti kahvilan tarjoiluissa, ja laktoosittomat, vegaanit ja Pokémon-kouluttajatkin oli huomioitu. Tarjoiluja oli runsaasti ja kahvia sai muutenkin kuin mustana. Itse kokeilin virkistävää Wostokin yrttilimonadia ja maukasta raparperi-toscapiirakkaa.

Juttu on julkaistu Museo-lehden numerossa 3/2016.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti