torstai 17. maaliskuuta 2016

Museosyntymäpäivillä


Näyttelyn esineet ja kuvat kiinnostivat juhlaväkeä. 
 
Syntymäpäivät museossa sopivat myös aikuisille. Museoliiton viestintäpäällikkö Tuuli Rajavuori järjesti omat juhlansa Hakasalmen huvilassa.


Museoliitossa on alkuvuonna vietetty syntymäpäiviä. Pääsihteerimme Kimmo vietti 50-vuostipäiviään ja minulla tuli täyteen puolipyöreät 35 vuotta. Lukema ei ehkä sinänsä ole kovin ihmeellinen saavutus, mutta koska mikään ei ole liian pieni asia juhlittavaksi, päätin kokeilla hiukan erilaista syntymäpäiväkonseptia. Kotona tilat ovat pienet ja isommista kolmekymppisistä oli ”vain” viisi vuotta aikaa. Sopiva välimuoto löytyi läheltä – museosta.

Monet museot tarjoavat juhlapalveluja lapsille ja olen usein ajatellut, että museosyntymäpäiville olisi hauska osallistua. Koska kutsua lasten museojuhliin ei ole kuulunut, oli juhlat järjestettävä itse. Tällä kertaa museosyntymäpäiviä vietettiin aikuisten kesken.

Harrastan kuorolaulua ja myös monilla ystävilläni musiikki on lähellä sydäntä. Siksi museokohde oli helppo valita. Helsingin kaupunginmuseon Hakasalmen huvilassa esillä oleva Musiikkia! Kaupungin soivat muistot -näyttely sopi tarkoitukseeni erinomaisesti. Jonkinlainen aasinsilta saatiin myös syntymäpäiväsankarin henkilöhistoriaan, sillä ensimmäinen museotyöpaikkani oli Helsingin kaupunginmuseossa. Hakasalmessakin olen siten viettänyt muutaman viikonlopun työn merkeissä. 

Kun ideoinnista päästiin lopulta toteutusvaiheeseen, kaikki sujui mutkattomasti. Täytin museon verkkosivuilla opastusvarauslomakkeen ja parin päivän sisällä sain puhelinsoiton, jossa sovimme tarkemmat aikataulut ja ohjelmatoiveet. Samalla sain yhteystiedot museon pihapiirissä sijaitsevaan sympaattiseen kahvilaan, josta varasin juhlatarjoilut.

Oppaaksi saimme alan parhaan asiantuntija, näyttelyn suunnitelleen Helsingin kaupunginmuseon tutkijan Jere Jäppisen. Opastuksella pääsimme kokeilemaan koululaulu-singstaria ja entisajan tanssiliikkeitä. Ainakin itse opin paljon uutta Helsingin musiikkihistoriasta ja kuulimme myös kiinnostavia yksityiskohtia näyttelyä edeltäneestä tutkimus- ja konservointityöstä. 

Näin vaivattomia juhlia en ole aiemmin järjestänyt. Tällä kertaa päivänsankarikin saattoi nauttia täysipainoisesti ohjelmasta, eikä edellistä yötä tarvinnut viettää keittiössä leipomusten parissa. Juhlien kustannuksetkin olivat mielestäni kohtuulliset: opastusmaksu ja kahvitarjoilut.

Vieraatkin viihtyivät hyvin. Museosyntymäpäivät olivat ymmärtääkseni kaikille uusi kokemus. Myös he, joille museot eivät olleet ennestään erityisen tuttuja, kehuivat ohjelmaa vuolaasti. Oletan, että etukäteen sovittu päivä ja tuttu seura innostivat museovierailulle. Tällä kertaa kiinnostava näyttely ei vilahtanut ohi vain siksi, että ”en huomannut, että se loppuu näin pian”.

Suosittelen siis lämpimästi tutkimaan museoiden palveluja silloin kun mielessä on hiukan erilaiset juhlat. Joillakin museoilla on tarjolla jopa valmiita juhlapaketteja. Syntymäpäivien lisäksi museoiden tilat muuntuvat moneen muuhunkin tilaisuuteen, erilaisista vaihtoehdoista voi lukea tarkemmin viime kesän Museo-lehdestä.  

Tuuli Rajavuori
Kirjoittaja työskentelee Suomen museoliitossa viestintäpäällikkönä



P.S. Hauskat museopalvelut eivät ole pelkästään juhlia. Viime päivinä olen salaa vilkuillut ainakin Kansallismuseon, WeeGeen ja Teatterimuseon kesäleirien ohjelmaa. Viikon aikana kouluikäiset tutustuvat useaan museoon, askartelevat, kokeilevat perinteisiä käsityötaitoja, tekevät näytelmiä ja pitävät hauskaa luovassa ympäristössä. Pienillä muutoksilla samankaltainen ohjelma sopisi hyvin myös kädentaidoista ja historiasta kiinnostuneille aikuisille. Mikä museo tarttuisi toiveeseen?

2 kommenttia:

  1. Museoleiri aikuisille, mikä hauska idea! Olisin heti mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin! Ehkä jokin museo niitä jo järjestääkin? Minulle saa mielellään vinkata, jos sellaisia on.

      Poista